Przepis pochodzi z książki "Babeczki słodkie i pikantne Drobne ciasteczka, mufinki do kawy" wydawnictwa Weltbild.
Składniki
na ciasto:
150 g mąki pszennej
150 g cukru
3 jajka
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 ml stopionego masła
100 ml likieru jajecznego
Składniki na polewę:
80 g przesianego cukru pudru
3 łyżki likieru jajecznego
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni (150 z termoobiegiem).
Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą
pianę. Następnie mieszamy ze stopionym i ostudzonym masłem oraz likierem
jajecznym. Mąkę (w osobnym naczyniu) mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy na masę jajeczną i mieszamy całość.
Tak przygotowane ciasto wykładamy do foremek (zastosowałam
formę silikonową o nieco innym kształcie niż do tradycyjnych babeczek) i
wstawiamy do nagrzanego uprzednio piekarnika. Pieczemy około 20 minut (do suchego
patyczka).
Babeczki wyszły bardzo dobre, miękkie i puszyste w środku. Polewa stanowy cudowne, aksamitne uzupełnienie.
1 komentarz:
Uwielbiam ten likier!!!! Zachowam przepis i zrobię sobie jak już nie będę matką karmiącą:)
Prześlij komentarz