Składniki na ciasto:
1 szklanka drobno zmielonych orzechów włoskich
1 szklanka bułki tartej
150 gramów cukru (ok. 0,7 szklanki)
1/2 szklanki stopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta roztartych goździków
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
skórka otarta z 1 pomarańczy
4 jajka
Składniki na syrop:
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
1/2 szklanki cukru
łyżka rumu
1/2 szklanki wody
Zmielone orzechy włoskie, bułkę tartą, cukier, goździki,
cynamon, otartą skórkę z pomarańczy, wsypać do jednego naczynia, dodać stopione
masło i dokładnie wymieszać. Wbić jajka i ponownie wyrobić ciasto, wyłożyć do
wysmarowanej foremki i piec w temp.180 stopni. ok. 35 - 40 min.
Do rondelka wlać sok z pomarańczy, wodę, rum (w oryginale
była brandy, ale niestety w domu znalazł się tylko rum) i cukier, cały czas
mieszając zagotować, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze ok.5 min. Następnie wystudzić.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika ponakłuwać patykiem i
nasączyć syropem.
Tak przygotowany deser można udekorować cząstkami pomarańczy
lub orzechami.
Stopień trudności... banalne
Smak... wspaniały. ;) Przypominam, ża cały czas trwa jesienne piernikobranie. Więcej informacji znajdziecie tutaj. :)
6 komentarzy:
Bardzo podoba mi się ten przepis, bo kocham ciacha z dodatkiem orzechow!
Pozdrawiam serdecznie :)
http://pieczarkamysia.blox.pl/html
Wygląda wspaniale, jestem pewna że tak samo smakuje, ale żadna siła nie przekona mnie do mielenia orzechów - za dużo roboty :)
Roboty? A od czego masz blender, to tylko kilka sekund :D
Smakowite :)
ooo dziękuję:)))właśnie dostałam wielkie pudło orzechów:)))muszę wypróbować Twój przepis ,bo brzmi ..słodko:))))
Polecam. W pracy wszyscy zachwycali się tym ciastem, a ja właśnie piekę kolejne. :)
Prześlij komentarz