Składniki na ciasto:
125 g masła
100 g siekanej kuwertury z białej czekolady (można zastąpić białą czekoladą)
160 g brązowego cukru
150 ml mleka
175 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
szczypta soli
Składniki na polewę:
110 g brązowego cukru
60 g masła
60 ml śmietany
1 łyżeczka waniliny (może być zwykły cukier waniliowy)
Rozgrzewamy piekarnik do 170
stopni (150 z termoobiegiem).
Do małego garnka wlać mleko,
dodać masło, kuwerturę, brązowy cukier, wszystko stopić na małym ogniu i
mieszać tak długo, aż powstanie jednolita masa karmelowa. Zdjąć z ognia i
ostudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do
pieczenia i solą, następnie dodać masę karmelową i wymieszać. Na koniec dodać
jajko i ponownie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto wykładamy do foremek i wstawiamy do nagrzanego
uprzednio piekarnika. Pieczemy około 30 minut na środkowym poziomie. Babeczki ostudzić w formie.Składniki na polewę przełożyć do jednego garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 5 minut na najmniejszym ogniu. Babeczki polać ciepłym kremem karmelowym i od razu podawać.
5 komentarzy:
O matko, wygląda obłędnie !!
Wyglądają wspaniale,zaraz drukuje przepis.Pozdrawiam noworocznie.
Ach, ta polewa... Koniecznie z wanilią :)
Właśnie sobie nabyłam nową formę do babeczek, a tu przepis jak znalazł:))) Pozdrawiam serdecznie:))
Naprawdę polecam, rozpływają się w ustach. :)
Prześlij komentarz