Składniki na ciasto:
szklanka musu z pieczonej dyni
200 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka starta z 2 mandarynek
3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
(uwaga, polewa jest dość słodka, tak więc jeśli wolicie wersję odrobinę mniej słodką, zmniejszcie ilość słodkich dodatków)
Podobno do tego ciasta najlepsza jest dynia hokkaido. Ja zastosowałam dynię olbrzymią, gdyż tylko tak była akurat w sklepie. Jeśli stosujecie inną odmianę, należy pamiętać aby po zrobieniu musu, odcedzić go z wody. Zbyt duża wilgotność spowoduje, że wyjdzie wam zakalec.
Przygotowanie musu z dyni:
Przygotowanie ciasta:
Tortownicę o średnicy 26 cm
(lub mniejszą) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do garnka włożyć masło,
roztopić na małym ogniu mieszając (starać się nie podgrzewać za
bardzo masła). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z
ognia.
Dodać mus z dyni i skórkę z
mandarynki, wymieszać i ostudzić (masa może być lekko ciepła). Odłożyć pół
szklanki masy na polewę. Do reszty (większości masy) dodać żółtka i
wymieszać.
Mąkę przesiać do czystej
miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za
każdym razem dokładnie mieszając łyżką.
Białka ubić na idealnie
sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder lub dżem
pomarańczowy, wymieszać. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone.
Stopień trudności... dość proste, choć odrobinę pracochłonne.
Smak... wspaniały. ;)
3 komentarze:
Wygląda przepysznie :)
Pyszne musi być to ciasto. Ja w tym roku również po raz pierwszy zaczęłam pichcić dynię:) Polecam piżmową i hokkaido moim zdaniem najlepsze. Robię zupę krem z dyni z carry - pychaaaaa.
pozdrawiam
Zapraszam na candy krateczkowo-kuchenne do mnie
http://www.kwiaty-z-krepiny.info/moje-pierwsze-candy-candy-krateczkowe/#comments
Witam uważam Twoje artykuły bardzo ciekawe, odwiedziłem swoją stronę i zauważyłem kilka receptur. Z Hiszpanii I zapraszamy do odwiedzenia mojego bloga gotowania znajduje się w Walencji w każdym tygodniu będę aktualizować, jest bardzo pozytywny, o innych kulturach żywności.
Wiesz co jest TARONCELLO? spokoju w moim blogu znajdziecie odpowiedź - ...
Próbowaliście kiedyś kaskadę Walencji w Trzech Króli?,
Valenciagastronomic.blogspot.com.es
W moim blogu mam tłumacza dla języka
Pójdę za odwiedzenie pozdrowienia Chefgonin
Prześlij komentarz