niedziela, 11 listopada 2012

Proste i smaczne ciasto dyniowe

Jesień to doskonała pora na przyrządzanie różnych pyszności z dyni. Wstyd przyznać, ale pierwszy raz w życiu postanowiłam coś z niej przygotować. I powiem z niejaką dumą, że wyszło wspaniałe ciasto, puszyste i zarazem wilgotne w środku. :)


Składniki na ciasto:

szklanka musu z pieczonej dyni
200 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka starta z 2 mandarynek
3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia



Składniki na polewę:

50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego lub mandarynkowego
(uwaga, polewa jest dość słodka, tak więc jeśli wolicie wersję odrobinę mniej słodką, zmniejszcie ilość słodkich dodatków)

Podobno do tego ciasta najlepsza jest dynia hokkaido. Ja zastosowałam dynię olbrzymią, gdyż tylko tak była akurat w sklepie. Jeśli stosujecie inną odmianę, należy pamiętać aby po zrobieniu musu, odcedzić go z wody. Zbyt duża wilgotność spowoduje, że wyjdzie wam zakalec.



Przygotowanie musu z dyni:

Aby przygotować mus z dyni musimy ją najpierw upiec. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Dynię kroimy na około 1/2 kg kawałki (wystarczą 2 kawałki) razem ze skórą. Usuwamy pestki. Kładziemy na blaszce skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy na gładki mus, odcedzamy z wody (jeśli mus jest zbyt rzadki). Odmierzamy szklankę.

 



Przygotowanie ciasta: 

Tortownicę o średnicy 26 cm (lub mniejszą) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając (starać się nie podgrzewać za bardzo masła). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
Dodać mus z dyni i skórkę z mandarynki, wymieszać i ostudzić (masa może być lekko ciepła). Odłożyć pół szklanki masy na polewę. Do reszty (większości masy) dodać żółtka i wymieszać.
Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.
Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 


Do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder lub dżem pomarańczowy, wymieszać. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone. 



Stopień trudności... dość proste, choć odrobinę pracochłonne.
Smak... wspaniały. ;)

3 komentarze:

Mari-eta pisze...

Wygląda przepysznie :)

Tuptupkowo pisze...

Pyszne musi być to ciasto. Ja w tym roku również po raz pierwszy zaczęłam pichcić dynię:) Polecam piżmową i hokkaido moim zdaniem najlepsze. Robię zupę krem z dyni z carry - pychaaaaa.
pozdrawiam
Zapraszam na candy krateczkowo-kuchenne do mnie
http://www.kwiaty-z-krepiny.info/moje-pierwsze-candy-candy-krateczkowe/#comments

chefgonin pisze...

Witam uważam Twoje artykuły bardzo ciekawe, odwiedziłem swoją stronę i zauważyłem kilka receptur. Z Hiszpanii I zapraszamy do odwiedzenia mojego bloga gotowania znajduje się w Walencji w każdym tygodniu będę aktualizować, jest bardzo pozytywny, o innych kulturach żywności.

Wiesz co jest TARONCELLO? spokoju w moim blogu znajdziecie odpowiedź - ...
Próbowaliście kiedyś kaskadę Walencji w Trzech Króli?,

Valenciagastronomic.blogspot.com.es

W moim blogu mam tłumacza dla języka

Pójdę za odwiedzenie pozdrowienia Chefgonin

Prześlij komentarz