niedziela, 28 października 2012

Karidopita czyli greckie ciasto orzechowe.

Po dłuższej przerwie kolejny odcinek serii "babeczkowe boje". Jednak tm razem nie będą to babeczki. Przywiozłam z działki skrzynkę orzechów i w związku z tym zaczęłyśmy z koleżanką przeszukiwać internet w poszukiwaniu przepisów na różne orzechowe pyszności. Nasz wybór padł na greckie ciasto orzechowe. Do którego podchodziłam z lekką rezerwą, ale na końcu okazało się strzałem w dziesiątkę. :)




Składniki na ciasto:

1 szklanka drobno zmielonych orzechów włoskich
1 szklanka bułki tartej
150 gramów cukru (ok. 0,7 szklanki)
1/2 szklanki stopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta roztartych goździków
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
skórka otarta z 1 pomarańczy
4 jajka

Składniki na syrop:

sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
1/2 szklanki cukru
łyżka rumu
1/2 szklanki wody




Zmielone orzechy włoskie, bułkę tartą, cukier, goździki, cynamon, otartą skórkę z pomarańczy, wsypać do jednego naczynia, dodać stopione masło i dokładnie wymieszać. Wbić jajka i ponownie wyrobić ciasto, wyłożyć do wysmarowanej foremki i piec w temp.180 stopni. ok. 35 - 40 min.

Do rondelka wlać sok z pomarańczy, wodę, rum (w oryginale była brandy, ale niestety w domu znalazł się tylko rum) i cukier, cały czas mieszając zagotować, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze ok.5 min. Następnie wystudzić.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika ponakłuwać patykiem i nasączyć syropem.
Tak przygotowany deser można udekorować cząstkami pomarańczy lub orzechami.


Stopień trudności... banalne
Smak... wspaniały. ;) 

Przypominam, ża cały czas trwa jesienne piernikobranie. Więcej informacji znajdziecie tutaj. :)

6 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się ten przepis, bo kocham ciacha z dodatkiem orzechow!

    Pozdrawiam serdecznie :)
    http://pieczarkamysia.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, jestem pewna że tak samo smakuje, ale żadna siła nie przekona mnie do mielenia orzechów - za dużo roboty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Roboty? A od czego masz blender, to tylko kilka sekund :D

      Usuń
  3. ooo dziękuję:)))właśnie dostałam wielkie pudło orzechów:)))muszę wypróbować Twój przepis ,bo brzmi ..słodko:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. W pracy wszyscy zachwycali się tym ciastem, a ja właśnie piekę kolejne. :)

      Usuń