czwartek, 27 grudnia 2012

babeczki z likierem jajecznym

Mamy z mężem taką małą tradycję. Zawsze na Święta Bożego Narodzenia kupujemy butelkę likieru jajecznego. W tym roku postanowiłam nie tylko go wypić, ale także użyć do przygotowania świątecznych wypieków.
Przepis pochodzi z książki "Babeczki słodkie i pikantne Drobne ciasteczka, mufinki do kawy" wydawnictwa Weltbild.



 Składniki na ciasto:
150 g mąki pszennej
150 g cukru
3 jajka
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
120 ml stopionego masła
100 ml likieru jajecznego

Składniki na polewę:

80 g przesianego cukru pudru
3 łyżki likieru jajecznego

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni (150 z termoobiegiem).
Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą pianę. Następnie mieszamy ze stopionym i ostudzonym masłem oraz likierem jajecznym. Mąkę (w osobnym naczyniu) mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy na masę jajeczną i mieszamy całość.
Tak przygotowane ciasto wykładamy do foremek (zastosowałam formę silikonową o nieco innym kształcie niż do tradycyjnych babeczek) i wstawiamy do nagrzanego uprzednio piekarnika. Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka).

Aby przygotować polewę należy dokładnie utrzeć cukier puder z likierem. Jeśli polewa jest za rzadka trzeba dodać nieco więcej cukru pudru. Polewę rozsmarowujemy na babeczkach i czekamy (o ile dacie radę) aż stężeje.

 



Babeczki wyszły bardzo dobre, miękkie i puszyste w środku. Polewa stanowy cudowne, aksamitne uzupełnienie.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam ten likier!!!! Zachowam przepis i zrobię sobie jak już nie będę matką karmiącą:)

    OdpowiedzUsuń