środa, 2 stycznia 2013

Karmelowe babeczki z polewą

Przepis chodził mi po głowie już od dwóch miesięcy, ale dopiero teraz znalazłam chwilę, aby go zrealizować. I dobrze się stało, bo babeczki okazały się pyszne do tego stopnia, że mój mąż poprosił o dokładkę. ;)


Składniki na ciasto:

125 g masła
100 g siekanej kuwertury z białej czekolady (można zastąpić białą czekoladą)
160 g brązowego cukru
150 ml mleka
175 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 jajko
szczypta soli

Składniki na polewę:

110 g brązowego cukru
60 g masła
60 ml śmietany
1 łyżeczka waniliny (może być zwykły cukier waniliowy)


Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni (150 z termoobiegiem).
Do małego garnka wlać mleko, dodać masło, kuwerturę, brązowy cukier, wszystko stopić na małym ogniu i mieszać tak długo, aż powstanie jednolita masa karmelowa. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, następnie dodać masę karmelową i wymieszać. Na koniec dodać jajko i ponownie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto wykładamy do foremek i wstawiamy do nagrzanego uprzednio piekarnika. Pieczemy około 30 minut na środkowym poziomie. Babeczki ostudzić w formie.

Składniki na polewę przełożyć do jednego garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 5 minut na najmniejszym ogniu. Babeczki polać ciepłym kremem karmelowym i od razu podawać.

5 komentarzy:

  1. Wyglądają wspaniale,zaraz drukuje przepis.Pozdrawiam noworocznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, ta polewa... Koniecznie z wanilią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie sobie nabyłam nową formę do babeczek, a tu przepis jak znalazł:))) Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam, rozpływają się w ustach. :)

      Usuń