sobota, 1 października 2011

Przepis na piernikowe ciasto


Ostatnio wiele osób dopytywało się o przepis, z którego korzystam. Dziś postanowiłam go wreszcie zamieścić.



Składniki mokre:

3 jajka
250 g cukru pudru
25 dag miodu (najlepiej nektar gryczany) - około 7-8 płaskich łyżek
8 dag masła
 
Wszystkie składniki wymieszać podgrzewając w naczyniu z ciepłą wodą (woda do 50°C). Absolutnie nie gotować, bo jajka się zetną i będzie jajecznica zamiast pierników. :)

Składniki suche:
65-70 dag mąki pszennej (najlepiej typu 650)
1 łyżka sody spożywczej
2 łyżki kakao
1 opakowanie przyprawy do pierników

Wymieszać suche składniki i wlać ciepłą masę, wyrobić ciasto, szczelnie zawinąć w folię i zostawić w chłodnym miejscu na czas do 24 godzin. Nie należy przekraczać 24 h, bo wtedy ciasto zaczyna się strasznie ciągnąć i trudno z niego wykrawać pierniczki.
Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i porcjami wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm i rozkładamy w większych odstępach na papierze do pieczenia.
Pieczemy 10 – 12 minut w temperaturze 160 – 180 °C z termoobiegiem. Każdy piekarnik piecze nieco inaczej, więc zanim wstawicie większą partię pierników upewnijcie się, jaki czas i temperatura będą właściwe. W moim piekarniku jest to 160 stopni na 10 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy pierniczki i smarujemy je z jednej strony rozmieszanym jajkiem z łyżką mleka, celem nadania mu połysku. Wstawiamy je ponownie do piekarnika na 1 do 2 minut.

Lukier można wyrobić z białka i cukru pudru (15 – 20 dag), ucieramy ręcznie do 20 minut.

Miłej zabawy i smacznego. :)

6 komentarzy:

  1. Bardzo chciałabym zrobić te pierniczki-tym bardziej, że mąż mówi, że ma ochotę ;)
    Niestety w UK nie widziałam nigdzie miodu gryczanego. Czy myślisz, że z innym też wyjdą dobre?

    OdpowiedzUsuń
  2. Miód gryczany na specyficzny smak. Jest ostrzejszy niż inne. Postaraj się wybrać jakiś ciemny nektar, który w smaku nie jest mdły. Powinno być dobrze. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę późno, ale przybyłam zameldować, że robiłam pierniczki na święta z tego ciasta i wyszły idealne ;) Dziękuję ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. W takim razie bardzo się cieszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy tam jest aż 60-75 dag maki ? to strasznie dużo

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszą dużo stać, żeby sobie zębów nie połamać, czy są od razu miękkie?

    OdpowiedzUsuń